7 Ağustos 2014 Perşembe

İSTANBUL'DAKİ SURİYELİLER VE MUALLAK GELECEKLERİ

   
 

     Özellikle,sadece İstanbul'daki Suriyelilere değinme sebebim burada yaşayanları daha iyi betimleyeceğimi düşünmem.Yani il dışında yaşayanların yaşamını tam bilmediğim için yanlış yazmak istemedim açıkçası.

     İstanbul'un hemen her köşesinde onlara denk gelebilirsiniz.Parklarda,metro-metrobüs girişlerinde,vapurlarda,sokakta kağıt toplarken,atölyelerde ucuz işçilikle çalışırken vs.vs..

     Pek çok insan ön yargıyla yaklaşıyor bu savaşın çocuklarına-insanlarına.Peki,gerçekten bu kadar kötüler mi?Ya da kötüler mi?

     Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; bu insanlar canları sıkıldığı için,şöyle turistik bir gezi olsun-hava değişimi yaşayalım diye gelmediler.Zaten turistik gezi için gelen Balat'ta yıkık dökük bir viranede yaşamaz,değil mi? Hele ki soydaşlarının Hilton'da,Holiday Inn'de kaldıklarını var sayarsak..

       Peki,hepsi iyi niyetli mi? Değil,doğru.Arada sevmediğimiz vasıflara sahip kişiler de var.Lakin diğer tarafta savaştan ölmekten kaçıp önüne gelen ilk limana sığınmış ve bu yolda önüne gelen her şeyi yapmaya hazır insanlar da var.Ve bu insanlar ilk saydığım kişilere nazaran kat ve kat daha fazla.Yani 10 kişilik aileyle iki odada kalmaları keyfiyetten değil.Mesela Süleymaniye Camii'ne otobüsle gelenler bilir.Vefa durağında inip camiye yürürken ''Suriyeliler mahallesi'' denilen yerden geçersiniz ve ordaki insanların gayet masumane ve çaresiz gözlerinde hayat ışığı kalmamış şekilde yaşamlarını sürdürdüklerine tanık olabilirsiniz.Tamam,metroda sürekli dilenen birilerini görmek sizleri rahatsız ediyor ama onlar da bununla mutlu değil zaten.Sadece ölmekten daha iyi olduğunu düşünüyorlar.Ayrıca onların ucuz işçilikle çalışması sebebiyle iş bulamadıklarını rivayet edenler bence kulp uydurma gayretinde.Kendi ilgi alanıyla ilgili internette iş araştırması yapanlar en geç 1-2 günde kendilerine göre iş bulacaklardır. kariyer.net,yenibiris.com ilk aklıma gelenler..

     Aslında burada devlet yöneticilerinin,belediyelerin üzerine büyük iş düşüyor.Çünkü bu ortam uzun vadede devam edemez.Ayrıca her ne kadar barış-kardeşlik vurgusu yapsak da toplumda gittikçe artan bir kutuplaşma var ve Suriyeli muhacirler de bu konuda önemli bir noktada.Burada kalmaya devam mı edecekler? Kalacaklarsa çocukları bizimle aynı okullarda mı okuyacak? Yoksa onlara has okul mu tahsis edilecek? Aynı okullarda okuyup ülkemizde mühendis,doktor,esnaf vs. olarak hizmet mi edecekler? Yoksa bunlara gerek kalmayıp kısa sürede geri mi dönecekler? Bunların cevabını hem biz ensarlar hem de muhacir kardeşlerimiz merak ediyor.Ve bunun cevabı birileri tarafından verilmediği sürece maalesef işler daha da sarpa saracak..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder